Pályázataink - Sütőház a Gazdaházban

Sütőház a Gazdaházban - programsorozat

Szerződött támogatás összege: 1 millió forint

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2023. augusztus 31.

A projekt azonosító száma:
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-02078

Projekt tartalmának bemutatása:

A „Sütőház a Gazdaházban” egy olyan eseménysorozat szervezését kezdeményezzük, mely közzöségteremtő erővel bír és lehetőséget nyújt a fenti témakörben elméleti és gyakorlati ismeretszerzésre, ezáltal egy újszerű színfolttal gazdagítva Karcag közösségi, kulturális életét.

A Bengecseg Alapítvány 2019. októberében 10 évre szívességi használati joggal birtokba vette a karcagi Ady E. utca 12. sz. alatti nagygazdaházat. A belső kialakításában érintetlenül megmaradt épület konyhája a hatalmas boltív, a két kemenceszáj, az ajtóval ellátott szabadkémény látványával páratlan vizuális élményt nyújt, inspiráló erővel bír és magában hordozza a múlttal való kapcsolatteremtés
potenciálját.

A Sütőház a Gazdaházban programsorozat alkalmai a téli ünnepkör jeles napjai, szokásai köré rendeződnek. Ezek: karácsony, farsang, lakodalom, disznótor. Résztvevői gyarapíthatják ismereteiket egyrészt a felsorolt jeles napok, időszakok hagyományairól, másrészt a búzáról, ennek gazdasági és kulturális jelentőségéről, termesztésének és feldolgozásának módjairól, az ehhez használt munkaeszközökről.
Helyi asszonyok segítségével a hagyományos és korszerű munkaeszközökkel, sütőberendezésekkel felszerelt ,,sütőházban” megtanulhatják egyes, jellegzetesen kunsági, búzalisztből készült sütemények (kalács, mézeskalács, fánk, hájastészta) és
levestészta (csigatészta) készítését. A gyermek résztvevők játékos kézműves foglakozáson, a ,,Sütögetőn” próbálhatják ki magukat. A helyi hagyományok közös felelevenítése, a játékok kollektív élménye, a generációk összefogása, a közösen végzett munka tapasztalata hozzájárul egy sokszínű, együttműködő közösség kialakulásához, a Karcagon élők összetartásának erősödéséhez, az identitástudat

Letölthető projekt tájékoztató>>>

Sütőház életkép